Saturday, July 24, 2010

Space


Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..

Just sometimes i need a space for myself
the plan for my future
Free from others
independent
determine
my own decision
but God know what best for me

~syuhada~

Thursday, July 22, 2010

Alam Kerjaya

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..

Alhamdulillah, 1st posting ku adalah perubatan,2nd posting o&g, seterusnya orthopedik, paediatric, a&e dan lastly surgery..menghampiri speciality yang ku idamkan..namun masih terlalu banyak impianku yang belum tercapai.Teringat kembali cita2 ingin menjadi doktor mula berputik apabila melihat kekejaman israel terhadap palestin.Saat itu mula terdetik difikiran, aku takkan mampu membantu dari segi tenaga ketenteraan, namun pasti aku mampu membantu dari sudut perubatan jika suatu hari nanti aku mampu menjadi seorng doktor. Saat itu sedikit sebanyak minat berputik terhadap bidang ini..dan itu..impianku suatu hari nanti..walau mungkin ianya terlalu jauh kini..

Alhamdulillah dah hampir 2 bulan melangkah ke alam kerjaya.Alam yang dari dulunya cukup aku gerun, kerana kata orang, alam ini penuh ranjaunya. Andai di kampus kita punya teman yang sentiasa saling mengingati, kita ada usrah yang diaturkan untuk polish iman dan fahaman agama, kita punya lesen 'pelajar' untuk buat kesilapan dan kita punya banyak perkara yang meletakkan kita dalam zon selesa..tapi di alam ini segalanya berubah.Yup!! aku perlu banyak berdikari untuk tidak terlalu leka dengan kesibukan ini..perlu mencuri ruang untuk menimba ilmu, mencari masa membaca agar pemikiran ku tidak terlalu ketinggalan dan perlu lebih peka dengan matlamat sebenar ku berada dalam kerjaya ini..

Dua bulan berada dalam posting medical, terlalu banyak nilai2 manusia yang ku pelajari.Ibu tua kesakitan yang ditinggalkan anak2 tanpa rasa tanggungjawab untuk menjaga,anak2 muda yang mengambil jalan mudah mengambil clorox, ubat berpuluh2 biji hanya kerana tension dengan kehidupan,dan sebagainya..sedikit sebanyak menyedarkan aku betapa nilai sosial masyarakat hari ini masih jauh dengan tuntutan islam yang sebenar.Terlalu biasa berhadapan dengan saat genting dan kematian..alhamdulillah menyedarkanku kematian tak mengenal usia..

Ya Allah, hanya satu yang ku harapkan, agar setiap yang kutemui dan hadapi sepanjang perjalanan alam fana ini tidak lain hanya mendekatkan ku padamU..jangan dilalaikan aku dengan nikmat kesenangan dan keindahan dunia ini..

Friday, July 16, 2010

Kenangan Alam Kampus


family day PSP (year 4)
GROUP 2 year5
sahabat2 seperjuangan( for the 5 years)
perkampungan orang asli kuala Koh( year 4)
Humanitarian programme, Cambodia (year 3)
Debat di USM kampus induk ( year 2)

Pembimbing Minngu Suai Kenal (year 2)
Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..


Tanggal 2 Julai 2005,aku mula melangkah kaki ke Universiti Sains Malaysia,kampus kesihatan.Melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan merupakan merupakan harapan kedua orang tuaku, saat itu cita2ku hanya membalas jasa mereka, merealisasikan impian mereka dan buat yang terbaik dalam apa jua yang aku tempuhi..

Detik berlalu..apa jua yang aku temui juga tempuhi di sana merupakan guru tentang kehidupan buatku..aku belajar terlalu dan terlalu banyak disana..mengenal persahabatan, perjuangan, permusuhan juga kasih sayang.Hari-hariku sibuk dengan pelbagai aktiviti untuk agama, kampus, mahasiswa.mengasah skill2 tentang pengurusan dan kepimpian..sedikit sekali masa untuk difikirkan untuk diri sendiri begitu juga masa untuk aku lalai tanpa tujuan.Disini aku bina cita-cita untuk masa depan.Aku merancang untuk masa depan dan aku berdoa untuk masa depan.Membesar di sini penuh dengan objektif dan matlamat.Keadaan dan mereka yang disekelilingku membentuk aku untuk menjadikan aku begitu..

USMKK, 5 tahun bersamamu, dan bersama mereka didalamnya merupakan kenangan indah yang membesar dan mematangkan aku untuk ku teruskan perjalan hidup ini.Terima kasih buatmu dan mereka yang ku kenal ketika bersamamu, kerana mewarnai lukisan hidupku menjadi lebih indah. Moga segala yang ku perolehi disana terutama erti perjuangan dapat ku teruskan walau kini telah berjauhan.Terima kasih buat rakan2, senior2, junior2, guru2 dan semuanya kerana menjadi sebahagian diari hidupku..Tanggal 21 April 2010, aku melangkah keluar bersama tanggungjawab yang kian besar bergelar profesional islam..alhamdulillah..