Tuesday, March 18, 2014

Trip to Cameron

Our 2nd trip together.. but this time with our little caliph amir hakimi..:)

Biasanya kalau dtg sini kami spend 2 days 1 night jer, sbb not much to do here, but this time we spend 3 days 2 nights, 2 hari travel day, 1 hari lagi pusing2 area cameron memandangkan dah ada baby, so jadual aktiviti pun kena flexible and  xleh rush, kesian kat baby.. :)

 Amir kat dalam kereta, dah boleh duduk atas sit.. As usual, mmg xleh duduk diam..huhu..


Kat sini kami stay di heritage hotel di tanah rata, cameron.. quiet a nice hotel, dlm tu ad bnyk kemudahan, ad playground utk kids, library, gameroom, garden, laundry sendiri pon ad.. harga pon ak rasa reasonable..makann n layanan pon bagus.. hari pertama sampi, x pergi mana2, rest jer.. mlm tu kami pekena seafood kat steamboat n snack corner kt brinchang ni..best!! banyak n harga brpatutan;)
ok.. 2nd day ialah hari pusing2 cameron!! standard la, klo kat cameron ni mana lg nk pergi kan klo bukan ladang teh, strawberry n bunga!! hihi..;)
Then hari ke 3, last place pergi adlah pasar,, borong strawberry, sayur n bunga sume, ni tmpat plg murah,, never ever shopping kat ladang sbb mahal!!! Nama jer ladang, ingtkan dpt murah tp the truth is beli kat pasar dia lg murah.. Then balik!!!;) actually klo xde baby, sehari pon dah sngt cukup dtg cameron ni.. Tapi sbb ada baby, so jadual prjalann pon kena ikut jadual dia..huhu..nyway thanx a lot hubby!! Dah lama x bercuti, skali skala bercuti n jauh dari kerja sngt menenangkan..ni pon last minute punya plan, sehari sebelum baru decide nk g cameron..huhu..

tribute to Nana

 17 mac 2013..

Disaat negara di gemparkan dengan berita kematian muda mudi seawal 20-an akibat drug n alcohol overdose di asia festival music yg dianjurkan secara legal di sebuah negara islam. Kebanyakan mereka beragama islam..aku dikejutkan dengan kematian salah seorang sahabiah baik, wan syazana wan mansor..

Ya Allah, seakan x percaya sebaik menerima berita kematiannya.. baru berusia 27 tahun, kami berkenalan sewaktu di matrikulasi kuala pilah, negeri sembilan. Beliau antara orang yang memperkenalakn ku dengan usrah dan kehidupan berjemaah. Sepanjang mengebali nana, beliau mmg seorang yang cukup bersemangat, berkaliber dan istiqamah dlm perjuangan. Seorang yang mementingkan ukhuwah, ceria, petah berbicara.. beliau cukup aktif dalam jemaah sehingga selepas mendirikan rumahtangga.. hidupnya sepenuhnya diinfaqkan utk kepentingan jemaah..
Allah terlalu sayangkannya, dijemput di usia 27 tahun, meninggalkan 3 putera dan seorang puteri yang baru berusia kira2 5-6 bulan.Pulang ke rahmatullah bersama kandungan yang masih kecil..

Nana, moga nana berbahagia dan tenang disana.. sudah masanya Allah merehatkan nana.. moga putera puteri zuriat nana mewarisi semangat perjuangan ummi mereka.. moga kami yg masih disini menyambung perjuangan ini.. sayang nana kerana Allah, rindukan senyuman dan gelagat ceria nana..

benarlah, kematian tidak mengenal usia, tempat dan keadaan.. moga kita diberi kesudahan yang baik..
"Ya Allah, jadikanlah sebaik-baik umurku adalah penutupnya, dan sebaik-baik amalku adalah penutupnya, dan sebaik-baik hariku adalah hari (saat) berjumpa dengan Engkau."

Monday, March 3, 2014

Bantuan rakyat 1 malaysia

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..

                                                     

Br1m..what a glamour word nowaday.. Which is introduced by our prime minister Datuk NAjib during the election last year..

Agreed to tun dr mahathir, br1m harus diberhentikan. Maaf cakap, tapi ini benar2 bukan budaya yang sihat. Our government benar2 mengajar rakyat untuk spoonfed, duit yang hanya sejumlah rm650-300, tidak dinafikan iya mmg mmbantu bagi sebahagian rakyat, tapi sampai bila kerajaan nk terus menyuap begini?? Jnngan diberikan ikan, tapi berilah joran, supaya joran boleh diguna dalam jangka masa yang lama utk mendapatkan ikan/ pendapatan..
Kerajaan dibawah pimpinan sekarang dilihat tidak bijak untuk mewujudkan budaya 'tabur' wang sebegini..berlaku banyak pembaziran dan dalam masa yang sama tidak menyelesaikan sebarang masalah kemiskinan rakyat

Jika dilihat dari segi kelayakn pemohon nya pon, jelas seolah tiada pen'detail'an dibuat sebelum program ini dibuat, seolah2 sekadar ingin menabur wang yang 'sangat banyak' yang negara kita ada.. Pendapatan isi rumah rm3k pon boleh sedangkan bagi saya ini bukan golongan yang sangt memerlukan.Malah berduyung2 lagi yang tidak memenuhi syarat mereka- reka cerita bagi memenuhi kelayakn penerimaan.. Soal keberkatan trhadap wang tersebut dah dipandang remeh, dikaburi dngn wang yg di'tabur' pak pemimpin.. wujudlah golongan masyarakat yang 'gila' duit, langsung tidak mengendahkan keberkatan dan kehalalan sumber pndapatan sendiri..

Sangat2 berharap agar kerajaan perhalusi program ini,  spend our money wisely, not just 'tabur' membabi buta semata2 ingin membeli sokongan rakyat.. pembaziran berlaku, masalah kemiskinan tidak mampu diatasi..


.


Our future plan..




Hampir setahun lebih saya dan suami di perantatuan ( besut jer pon..hehe).. But still its not our hometown and not plan to be long here, hehe.. And as we already planned previously, after 1year at district, we will step further insyaallah..

Penantian berakhir buat hubby today, permohonn pertukaran k kota bharu diluluskn and scheduled utk lapor diri di jknk (jabatan kesihatan negeri kelantan) hari ini.. 

Kebiasaannya bila dah setahun di district, after that, kita diberi peluang utk kembali ke our choosen field, so memang tinggi melangit la harapan and angan2 my husband utk berkhidmat di HRPZII di bahagian PAediatric Surgery memandangkan dia dah super duper minat utk further study in that field.Sebelum melapor diri di jknk lagi, dh banyak kali contact head of department peads surgery tu, even dah dimasukkan nama ke beberapa khursus dah pon..dan memang dah planned, after my husband dpt ke HRPZ,  saya akan menyusur utk request ke klinik kesihatan area KB ( what a wonderful and simple dream right? Huhu )

Tapi apakan daya, bila melapor diri di jknk tadi, the above letter yang dia dapat, huhu.. Memang down habis la dia.. N of course yang lagi stress wife dia ni, thinking of PJJ, dengan anak kecil lagi, adush,, how i can i go through that, family both side dua2 jauh..nak menangis pon ada..huhu

Sedih, stress macam mana pon, the decision is already there, bila duduk sama2 dengan husband after jemaah maghrib tadi, muhasabah bersama, then we can conclude that, maybe this is part of obstacle for us untuk menggapai cita2 n impian kami, mungkin juga ini sedikit teguran Allah buat kami yang pada awalnya terlalu yakin dengan prtolongan manusia dan sistem manusia sehingga kami lupa, manusia langsung tak berkuasa, even kita guna kabel besar mana pon, kuasa yang mutlak itu tetap padaNya..sandaran utama tetap pada Dia.. "Kita merancang, ALlah juga merancang, dan sebaik2 perancang adalah Dia.."

Masyaallah, sedikit sangat Allah 'cuit' kami hari ini utk tarik agar kami kembali bergantung padaNYa..ALhamdulillah kerana itu tanda Dia masih sayangkan kami..
Doa dan terus berdoa moga dipermudahkan urusan kami sekeluarga , ditetapkan apa yang terbaik dan dicampakkan rasa syukur dan redha pada hati2 kami..insyaallah..