Tuesday, May 13, 2014

Konflik politik Terengganu

13 may 2014

Pergolakan politik di terengganu berlaku apabila secara mengejut menteri besar YB Mat said mengistiharkan meletak jawatan sebagai MB sekaligus mengaku keluar dari UMNO dan berpendirian bebas. Diikuti oleh dua YB lain iaitu dari adun Ajil dan Kuala Berang. 
Krisis berlaku ekoran permintaan dari yb kijal ini untuk dilanjutkan tempohnya sebagai MB selama seminggu bagi memberi laluan majlis perkahwinan anaknya tidak diendahkan olh PM Najib.. 
Pengisytiharan mengejut ini menjadikan bilangan kerusi ADUN UMNO 14, pakatan rakyat 15, bebas 3..
Justeru, ikut logik akalnya dan memng jika diikutkan undang2, sudah terang lagi bersuluh, terengganu sepatutnya jatuh kepada pakatan rakyat..
Unfortunately, betapa pihak umno ini terlalu gemarkan politik kotor, maka wujudlah kenyatan2 sumbang lagi bodoh, " speaker jugak termasuk ADUN UMNO- erk?? bila masa plk speaker dewan tu brtanding dlm PRK??? , ada jgk kenyataan " walaupon mereka parti bebas, tp mereka tetap sokong UMNO - helllooo,, dh namanya bebas, apa halnya pulak nk sokong umno!! dah antar surat rasmi terang2 cakap keluar umno.. haishh~ dan banyk lagi kenyataan2 yang cuba sedaya upaya mnyangkal kenyataan yg terengganu sepatut dan seharusnya diserahkan kepada pihak yg menguasai majoriti DUN.. seandainya UMNO benar2 gentleman, berpolitik secara bersih dan rasional, tidak seharusnya mnjadikan isu ini complicated sebegini.. kenapa ketika isu yg sama berlaku di perak, pihak UMNO tanpa usul periksa dan tanpa memberi peluang kpd pakatan rakyat perak terus merampas negeri itu.. tapi bila berlaku di terengganu, pelbagai alasan dan kenyataan tak logik dikeluarkan.. -denial state~
Till today, 14 may 2014.. masih belum ada kata putus sama ada perlu diserahkan kpd yg memegang majoriti ADUN atau utk pilihanraya semula.. dan kami rakyat sngt5x mngharapkan agar pihak pimpinan PAS/ pakatan rakyat tidak terlalu berlembut atau terus berdiam tanpa menegakkan keadilan yang sepatutnya.. politik KOTOR umno harus dihentikan!! there is no such thing like 'speaker dewan jgk dikira dlm ADUN', walaupon bebas ttp sokong umno, lompat2 katak sekejap masuk sana lps tu masuk sini, etc.. tolong jangn terlalu memperbodohkan mentaliti rakyat..

Thursday, May 8, 2014

Oh my patient!!

khamis; 8 mei 2014

Kebiasaannya hari khamis tak ramai patient, so hari ni la biasa ambil peluang utk buat outdoor activity di klinik.. habis jer aerobic dngan staff, saya decide untuk pergi homevisit rumah patient dngn salah sorang  staffnurse dan JM saya.. lagipon patient ni antara kes berisiko kami.
Rumah dia terletak jauh di pedalaman, tiada jalan tar untuk sampai ke sana.Kira-kira 50km (dngn kereta) dari klinik. Tiada kenderaan utk datang klinik, hanya ada sebuah motorsikal, tu pon husband yang guna utk kerja.Patient ni ada 4 orang anak, yang sulung berumur 11 tahun. Yang sulung dangan yang no2 tinggal dengan nenek sbb mslh kewangn dan masalah transport. At least rumah nenk diorng dekat dngn sekolah, so blh la pergi sekolah jalan kaki. Anak ke3 ada masalah sumbing bibir (cleft lip), initially ada follow up under hospital and planned for operation, tapi parents tak bawak pergi temu janji, again!!! sebab masalah kewangan dan transport!. anak ke4 1 tahun 5 bulan, ada masalah anemia ( kurang darah merah) disebabkan kurang zat besi ( iron deficiency anemia), pernah beberapa kali admit ke hospital disebabkan jangkitan kuman paru2. Ibu pernah dukung ank kecik ni yang tengah demam panas  jalan kaki sejauh 20km ke jalan besar then tumpang mana2 kereta yang lalu untuk pergi ke hospital utk rawatan si anak ni. Regular temujanji anak di klinik memang tak pernah datng la.. sbb mslh transport and duit..dan sebab ni lah sometimes kami di klinik kesihatan ni low treshold nk admit patient wahai doktor2 di hospital, so jngn la easily nk menelefon or tengking2 kut fb bila doktor kk admit patient yg  bagi kamu, " macam ok jer.. demam jer pon, xde la in resp distress pon..." ke hospital, sbb kami tau background pesakit kami, how far n how difficult to them to get the treatment..
mereka tidak mendapat apa2 sumbangan.. dpt sekali masa nak pilihanraya jer, then sumbangan ditarik balik sebab dikatakan dari parti lawn !!!??? ( i was like, what??? diorng ni sngt susah kut!!)

Pergi dengan tujuan utk tengk kesihatan anaknya , dlm masa yg sama nak re-consult regarding contraception, previously patient ni refuse utk contraception sbb husband tak izinkan. Bila mintak husband dtg klinik utk kaunseling doktor, x dpt dtg sbb kerja (argghh!!).. dan sekarang, again wife dah pregnant lagi.. x sempat la sy re-consult regarding contraception.. dan bermulalah routine dia yang berjalan kaki sejauh 50km ke klinik 2minggu- sebulan sekali, with or without the 1 year kid ( kesian anak terpaksa berpanas).. see!!! sape yg tanggung? wife jgk.. husband yang keras2 mmbantah tadi xde plak usaha nk mnghantar ibu n ank ni ke klinik.. She need this contraception, for her and her children.. the socialeconomic status also required her to use this contraception.. tapi akur yg membuta tuli pada suami dan bangkangn dari suami tanpa usul periksa dan soal selidik akhirnya menyebabkan dia preggy lagi.. saya bukan bermaksud kandungan itu satu masalah buat dia, jauh sekali nak menghalangnya dari nak menambah zuriat, cuma biarla waktu yang sesuai.. bila kesihatan dia sendiri dah ok, anak yang kecil betol2 sihat dan at least berumur 2 tahun, masalh social economic mereka improved.. Islam jugak prefer utk dpt umat yg berkualiti, bukan ramai tapi tiada kualiti..betol x? 

3.30pm, time to go back..huhu
as a conclusion, bersyukur bersyukur dan bersyukur atas segala kurniaan Allah setakat ni.. tidak diuji sesukar itu.. bersyukur berada di health side ni, at least blh rawat n kenal pesakit lebih dari penyakitnya..and i can traet more not only the illness.. wallahualam..
jalan nak masuk ke rumah,, jln ni la yg dia terpaksa jln kaki before ke jln bertar smbil dukung ank,, just bygkan dlm cuaca yg panas skrg ni,,

 ni rumah patient..dlm rumah mmg kosong xde perabot lngsung..

dan ini bukanlah patient sy yg plg susah,,there are a lot more yg jauh lagi susah dari ini..