Thursday, July 22, 2010

Alam Kerjaya

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..

Alhamdulillah, 1st posting ku adalah perubatan,2nd posting o&g, seterusnya orthopedik, paediatric, a&e dan lastly surgery..menghampiri speciality yang ku idamkan..namun masih terlalu banyak impianku yang belum tercapai.Teringat kembali cita2 ingin menjadi doktor mula berputik apabila melihat kekejaman israel terhadap palestin.Saat itu mula terdetik difikiran, aku takkan mampu membantu dari segi tenaga ketenteraan, namun pasti aku mampu membantu dari sudut perubatan jika suatu hari nanti aku mampu menjadi seorng doktor. Saat itu sedikit sebanyak minat berputik terhadap bidang ini..dan itu..impianku suatu hari nanti..walau mungkin ianya terlalu jauh kini..

Alhamdulillah dah hampir 2 bulan melangkah ke alam kerjaya.Alam yang dari dulunya cukup aku gerun, kerana kata orang, alam ini penuh ranjaunya. Andai di kampus kita punya teman yang sentiasa saling mengingati, kita ada usrah yang diaturkan untuk polish iman dan fahaman agama, kita punya lesen 'pelajar' untuk buat kesilapan dan kita punya banyak perkara yang meletakkan kita dalam zon selesa..tapi di alam ini segalanya berubah.Yup!! aku perlu banyak berdikari untuk tidak terlalu leka dengan kesibukan ini..perlu mencuri ruang untuk menimba ilmu, mencari masa membaca agar pemikiran ku tidak terlalu ketinggalan dan perlu lebih peka dengan matlamat sebenar ku berada dalam kerjaya ini..

Dua bulan berada dalam posting medical, terlalu banyak nilai2 manusia yang ku pelajari.Ibu tua kesakitan yang ditinggalkan anak2 tanpa rasa tanggungjawab untuk menjaga,anak2 muda yang mengambil jalan mudah mengambil clorox, ubat berpuluh2 biji hanya kerana tension dengan kehidupan,dan sebagainya..sedikit sebanyak menyedarkan aku betapa nilai sosial masyarakat hari ini masih jauh dengan tuntutan islam yang sebenar.Terlalu biasa berhadapan dengan saat genting dan kematian..alhamdulillah menyedarkanku kematian tak mengenal usia..

Ya Allah, hanya satu yang ku harapkan, agar setiap yang kutemui dan hadapi sepanjang perjalanan alam fana ini tidak lain hanya mendekatkan ku padamU..jangan dilalaikan aku dengan nikmat kesenangan dan keindahan dunia ini..
Post a Comment