Thursday, December 18, 2008

Hedonisme dan Konsep Kecemerlangan Insani



Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..


"Dan hidup di dunia ini hanyalah permainan dan gurau senda, sedangkan negeri akhirat itu sungguh lebih baik bagi orng2 yang bertaqwa.."(Al-An'am:32)

“Hedonisme dan satu konsep kecemerlangan” ..berobjektifkan Menerangkan konsep hiburan yang dibenarkan dalam Islam,
Menyemai maksud sebenar Hedonisme dalam diri dan kesan dan contohnya kepada masyarakatserta Mengutarakan suatu guideline tentang hiburan yang dibenarkan dalam Islam, program ini diharapkan mendapat manfaat yang sepenuhnya kepada seluruh mahasiswa usmkk.Syabas serta tahniah buat adik2 tahun 1 yang diketuai saudara Faizal dan saudari Farlina atas penat lelah menjayakan projek ini..smg segala usaha kalian mendapat balasan dariNya..Satu permulaan yang baik..menampakkan penyatuan serta masa depan kampus yg kian cerah di tangan kalian kelak,insyaallah..

Hedonisme berasal dari perkataan Yunani ‘hedone’ membawa maksud kesenangan.Tabiat manusia kini yang sering inginkan keseronokan, kesenangan, hilai tawa dan sebagainya.Setiap aspek kehidupan perlu diiringi dengan perasaan menceriakan tanpa sedkitpun rasa susah atau payah.Hidup perlu sempurna.Justeru, dunia dijadikan seperti sbuah pentas hiburan, muda mudi mengejar keseronokan hidup, mencari nama untuk glamour, terkinja-kinja diatas pentas tanpa sedkit pun rasa malu, hilang nilai ketimuran apa lagi landasan agama yang jauh tersasar menjadi kebanggaan masyarakat hari ini.Seolah-olah ia bukan satu perkara yang perlu dimalukan apa lagi dibimbangi.
Inilah reality dunia hari ini..realit sebuah Negara ynag sudah menjangkau hampir 52 tahun merdeka..Malaysia..negaraku tercinta..
Rancangan2 realiti tv berkonsepkan hiburan mendapat smbutan hangat ibarat goreng pisang panas, majalah2 juga akhbar yang mengetengahkan bahan2 picisan dan rendah nilai keintelektualisme nya menjadikan budaya hedonisme ini makin menular dlm msyrakat..Kebudayaan dan kesenian dijadikan landasan dalam usaha merosakkan lagi minda muda mudi kini..mempamerkan nilai2 hiburan yang jauh tersasar dari syariat, malah melonjakkan lagi nilai kemaksiatan..

Andai ini berlarutan, tiada guna Malaysia di gelar negara merdeka,merdeka pada zahirnya, namun realitnya minda masyarakat masih kuat dijajah..Seolah2 proses merosakkan generasi masa hadapan sedang berlaku, menunggu masa untuk jatuh sepenuhnya..Makin menyedihkan apabila ia dirosakkan oleh bangsa sendiri yang kabur dengan permainan wang ringgt oleh barat..Sedarlah wahai bangsaku, bangkitlah wahai saudara seagamaku..jauhi dari permainan yang merosakkan n..budaya yang memusnahkan ini..mejatuhkan generasi pewaris tonggak Negara kelak, merencat pembentukan generasi2 minda kelas pertama…

19 Disember 2008, 2.35 am

Wednesday, December 10, 2008

Aidiladha Penuh Makna..

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..


Alhmdulillah berakhir sudah hampir seminggu bercuti..menghabiskan masa seminggu di kampong halamn kali ni penuh bermakna bagi diri ini..seminggu bercuti, namun hanya 2 hari menghabiskan sepenuh masa di rumah, selebihnya di hospital Kuala Terengganu..(hm..memang jodoh dngn hospital kuat..huhu..)

Khamis..hari terakhir kuliah,perasaan excited nak balik bertukar cemas, tiba2 dapat panggilan dari rumah ,tok(nenek) loss of conscious with drooling of saliva and frothy sputum dan dikejarkan ke HKT.., dari usm, aku terus ke HKT..dan bermula saat itu, HKT menjadi rumah pertama..tok di diagnose to have haemorrhagic stroke lead to right hemiparesis with loss of consciousness and respiratory failure type2 . 4 hari di hospital, keadaannya makin teruk, memerlukan bantuan ventilator utk support pernafasan..dengan umur yang dah menjangkau 80-an..memang diakui prognosis nya agak poor..tapi ikhtiar perlu diteruskan,beserta doa yang tak putus dari segenap ahli keluarga ku yang Alhamdulillah menjangkau hampir ratusan terdiri dari beberapa generasi..Alhamdulillah..aku nampak satu hikmah di situ..sebuah penyatuan yang luar biasa apabila insan utama keluarga mendapat keuzuran..moga penyatuan ini berterusan..

Malam raya aidiladha tiba..keadaan tok masih tak berubah,malah nampk worsen..kami sekeluarga seperti biasa berkampung di HKT..konflik bermula apabila salah seorang ahli keluarga menyuarakan pendapat agar tok dibawa pulang..dek kerana tak sampai hati melihat keadaannya yang dipenuhi dengan pelbagai tubes..ryles tube, iv line, ETT, catheter dan macam2..hm..memang tak sampai hati nak tengok dengan mata kasar..baru 4 hari lepas rasa nya dengar gelak tawa tok..tapi sekarang Nampak terdampar x berdaya..setelah berbincang dngn seluruh ahli keluarga, berserta pandangan pakar..kata pakar..”treatment yang diberikan kini memang bukan curative treatment, tapi lebih kepada symptomatic..juz utk keselesaan patient..sama ada di bawa balik atau tidak, the outcome is still same.. Cuma beza nya prolonged the lifetime atau sebaliknya..dan..andai tidak dibawa balik, pihak hospital akan terus berikhtiar selagi terdaya..”
Saat itu, masing2 dalam dilemma..para senior keluarga,makcik2 dan pak cik2 ku lebih bersetuju untuk dibawa balik..kata mereka, andai ditakdirkan tiada lagi harapan, biarlah tok pergi dalam keadaan aman..di rumah nya sendiri..lagi pun Allah dah tetapkan masa tamatnya riwayat seseorang dan ia tak kan lambat mahupun cepat walau sesaat pun..ditambah pula dengan prosedur hospital yang sangat ketat menyukarkan kami sekeluarga utk datang melawat tok, terpaksa menunggu masa melawat yang hanya beberapa jam..jika dibawa balik..maknanya kami bergantung dan bertawakkal sepenuhnya pada kuasa Tuhan..” lain pula pendapat dari muda mudi keluarga, yang rata2 berlatar belakang kan professional termasuk perubatan..mereka lebih setuju utk teruskan treatment di hospital kerana masih ada keyakinan dengan kehebatan sains.., perubatan moden..insyaallah tok masih ada peluang..
Agak lama untuk membuat satu keputusan yang kesannya sangat besar..melibatkan satu nyawa insan tersayang..andai silap membuat keputusan, takut bakal menanggung penyesalan yang tiada sudahnya..akhirnya yang tua perlu dihormati..tok dibawa pulang..disaat takbir raya sayup2 berkumandang..ventilator dicabut..maknanya bantuan pernafasan yang sangt2 menjadi asset penting utk tok bernafas tiada lagi..dan kami cukup berdebar menanti apa aturanNya seterusnya..

Kini, hari kedua tok berada di rumah..menerima ‘fully treatment rohani’, psychological support, berserta sedikit medication yang dibekalkan hospital..alhamdulillah ..tok masih diberi nikmat oksigen dari Yng Maha Mengatur setiap apa yang terjadi...malah terdapat perubahan posotif padanya..Syukur padaMu Ya Alah..

Aku belajar sesuatu..cukup sukar membuat keputusan..antara keyakinan yang sangat kuat terhadap kuasaNya yang maha hebat, juga medical theory yang sekian lama dipasak dalam pemikiran kita..hm.. secara jujur aku kagum dengan keyakinan senior2 dalam keluargaku..mereka cukup yakin pd kuasa Allah s.w.t.. dan hingga kini aku masih x dapat buat keputusan ni..seringkali..segala pathophysiology, complication, dan pelbagai lagi theory2 yang oernah dipelajari menghantui..hm.. Ya Allah aku belindung pada Mu dari segala keraguan dan kelemahan diri..

Dan another 1 day balance berada di HKT, skrg, sedang menemani kakak yang sedang berperng dengn nyawa di labour room, bagi melahirkan seorang lagi umat Muhammad..juga penyambung generasi keluarga kami..Ya Allah sekali lagi ku pinta ..permudahkan..moga segalanya selamat.. mg dengan bertambah seorng lagi umat Muhamad ini bertambah jua kekuatan islam..insyaAllah..

Moga segala apa yang terjadi dalam keluargaku dlm jangka masa ini, bermula diri sndr yang menimpa malang beberapa hari sebelum balik, disambung dengn sepupu yg accident dalam masa yang sm,nenek yg LOC, kakak, juga ujian2 dalam bentuk lain menghujani kami..mg kami temui hikmahnya..ujian kesihatan buat si pesakit, yang sihat moga dapat ambil pengajaran yang menghampirkan kita pada penciptanya..
dan aku kini, sdng mengasah skill2 nursing care di rmh..suction, ryles tube,iv line,urinary catheter,.. hehe..mmg ada hkmahnya.. baru terasa pentingnya kena belajar betul2 kelak ,bila dihujani dngn pelbagai persoalan medical dari ahli keluarga yang lain. ..hehe..


Buat nenekku, Jah bt Mohamad..
ku rindukan nasihatmu..
bebelan mu tika ku tersilap..
titisan air matamu yang sering kali mengiringi langkah ku setiap kali keluar pergi menantut ilmu..
ku doakan..andai sihat yang terbaik buatmu, Ya Allah, kurniakan lah nenekku kesihatan yang baik..bantula dia,,namun andai kematian yang terbaik buatnya, permudahkanlah Ya Allah..masukkn rohnya dalam kalangan hambaMu yang beriman..


11 Desember 2008

Tuesday, November 18, 2008

Ops!! I fall in love!!


Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..

"Jika seseorang hamba Allah menahan keinginannya dari sesuatu yang haram(kerana Allah) maka Allah akan memberikan sesuatu yang diingininya itu mengikut jalan yang halal." [AlHadith]
Cinta itu fitrah..ia juga satu nikmat Allah..
cuma mungkin bila ia hadir pada masa,ketika,keadaan dan terhadap orang yang tak sesuai..
akan mula menjadi masalah yang sukar diatasi..
sama ada kita tewas melawan nafsu dan terjerumus dalam lembah maksiat..
atau kita bijak mempraktikkan segala ajaran dan panduan yang telah islam gariskan..
kesabaran..kekuatan serta tawakkal itu kunci utama..
Justeru bagi merungkai permasalahn utama dikalangan remaja kini, Persatuan Sains Perubatan dengan kerjasama Pusat Islam menganjurkan;
Siri ceramah permasalahan remaja I..
oleh Ust Ubaidillah penulis buku permasalahn cinta remaja yang tak asing..(Warkah cinta berbau Syurga)
20 hb 2008(khamis) bertempat di masjid murni..bersama meriahkan majlis..
turut diadakan majlis solat hajat utk adik2 1st year yang bakal menghadapi peperiksaan selanjar..
Semoga objektif ke arah amar ma'ruf nahi mungkar tercapai...
20 November 2008

Saturday, November 15, 2008

Forum Nikah Tunai..


Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..


Tahniah buat kerajaan negeri kelantan..Forum nikah tunai,acara kemuncak kepada satu prgram yg membicarakan soal2 sekitar perkahwinan dalam islam..siangnya dibentangkan berkaitan pertunangan dan sebagainya dan kemuncaknya dikupas isu mas kahwin atau wang hantaran yang ibarat budaya kini suka meletakkan nilai yang tinggi sehingga menyebabkan bebanan buat pasangan pngantin malah yang lebih teruk menjadi alasan untuk meneruskan hubungan tanpa ikatan kahwin..nauzubillah..

Pada malam ini juga diumumkan berkaitan penubuhan satu unit bagi menguruskan penubuhan baitul muslim peringkat negeri,dikenali baitul sakinah.tahniah sekali lagi buat kerajaan pimpinan ulama' ini,wajar dijadikan contoh buat negeri2 lain..satu usaha yang cukup bagus kearah mengatasi masalah2 sosial remaja..


p/s:kagum dengan ketokohan 2 tokoh muslimat yang hadir malam tu,yb mumtaz dan yb ubai.. contoh pimpinan muslimat yang wajar dijadikan idola...insyaAllah..istiqamah lah wahai diri..
16 November 2008

Friday, October 31, 2008

Menanti Sinar Hidayah..





"salah seorang penduduk yang mengalami mslh penyakit kulit"


"Bersama semua peserta dan bekalan yang dibawa"


"bersama Dr Nazlin dan ketua penduduk disana"

24 Oktober 2008,Alhamdulillah PSP dibawah exco MMA mengadakan kerjasama dengan MMA bahgian kelantan menghabiskan masa sehari suntuk mengadakan khidmat masyarakat di Kuala Koh,Gua Musang Kelantan,sebuah perkampungan orang asli yang masih belum menerima tempias kemajuan pembanggunan negara.Pada awalnya terasa berat untuk kesana mengingatkan masih terlalu banyk kerja2 yang bakal tertangguh di kampus, namun disebabkan tiada pengganti,,terpaksa pergi dengan hati yang ‘paksa rela’..hm..insyAllah..ada hikmahnya..
Kami berlima,saya sndiri sendiri,haizam(medic4),Faiz(medic 4),Shazana(Medic2) dan Zaleha (Medic 3) mewakili PSP dijemput untuk berkerjasama dengan Lion Club dan MMA untuk satu program khidmat masyarakat bersama orang asli.Program ini merupakan acara rutin malah hampir setiap tahun bagi Lion Club.Sebuah kelab yang majoriti terdiri dari kaum cina, memberi sumbangan2 kebajikan kepada golongan- golongan kurang berada.Mereka mempunyai cawangan di seluruh Malaysia, malah juga mempunyai cawangan-cawangan pelapis di sekolah2 menengah harian cina.Keahlian nya terdiri dari golongan-golongan korporat dan professional..

Seramai hampir 30 orang menyertai program ini,majoritinya merupakan ahli Lion Club,kami berlima dari PSP dan 2 lagi doctor MMA yang juga merupakan doctor dari Hospital Perdana Kota Bharu.Perjalanan bermula jam 7.30 pagi dari rumah presiden Lion Club,En Tony.Hampir kira-kira 3 jam 30 minit perjalanan kami tiba ke destinasi.Pelbagai barangan dibawa untuk disumbangkan pihak Lion Club, pakaian,bekalan makanan, rokok,sumber api dan ubat-ubatan.Kami berlima bersama dua doctor MMA iaitu Dr Nazlin dan suami hanya focus kepada pemeriksaan kesihatan.Alhamdulillah segalanya berjalan lancar.Pelbagai masalah kesihatan dapat dipelajari termasuk yang tak pernah kami jumpa di HUSM..

Seharian bersama rakan2 baru di Lion Club,ku mengkagumi kesatuan mereka..kesungguhan mereka dalam kerja-kerja amal kebajikan,keikhlasan mereka mmbantu.Persoalan timbul dibenak fikiran ,kenapa golongan ini yang tidak tahu akan janji2 dan balasan di akhirat kelak mampu mempraktikkan segala nilai islam ..namun berapa ramai golongan islam yang tahu akan janji Allah dengan keindahan2 syurga kelak masih tidak punya kesedaran melakukan kerja2 sebegini..

Kegembiraan jelas terpancar pada wajah masyarakat asli ini menerima segala sumbangan material yng diberikan..hm..mungkin dilihat dari sudut keperluan jasmani,ia cukup..tp masih belum cukup memenuhi‘keperluan’ sebenar seorang insan..mereka masih menanti sinar hidayah..sinar agama yg sejahtera..sinar sebuah akidah..Merekakah yang tidak mencari atau kitakah yang lalai dalam menjalankan kerja2 dakwah terhadap golongan yang masih menanti sinar islam ini...
Jam 4 ptang kami berangkat pulang ke kubang kerian..jauh di sudut hati,kepuasan dapat kurasakan dapat mengenali mereka disini.mendalami erti kehidupan mereka yang serba kekurangan...namun juga kesedihan dan terkilan kerana terpasa meninggalkan mereka dengn satu penantian hidayah yg belum tiba..Ku doakan kalian termasuk dlam golongan yang beroleh hidayahNya..
31 Oktober 2008










Wednesday, October 29, 2008

Taklifan..


Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..
Ia satu amanah..satu taklifan...satu tanggungjawab..berat bahu memikul..sebelah kaki berada di neraka..nauzubillah..
Nyata,ia bukan kebanggaan jauh sekali satu kebesaran..
Kuatlah wahai diri..
FirmanNya..
“Wahai orang-orang yang beriman, ruku'lah kamu, sujudlah kamu, sembahlah Tuhanmu dan
perbuatlah kebajikan, supaya kamu mendapat kemenangan. Dan berjihadlah kamu pada jalan Allah dengan
sebenar-benarnya. Dia telah memilih kamu dan Dia sekali-kali tidak menjadikan untuk kamu dalam agama
suatu kesempitan. (Ikutilah) agama orang tuamu Ibrahim. Dia (Allah) telah menamai kamu sekalian orangorang
muslim dari dahulu, dan (begitu pula) dalam (Al-Qur'an) ini, supaya Rasul itu menjadi ~aksi atas
segenap manusia, maka dirikanlah sembahyang, tunaikanlah zakat dan berpeganglah kama pada tali Allah.
Dia adalah Pelindungmu, maka Dialah sebaik-baik Pelindung dan sebaik-baik Penolong "
-kebajikan terjaga,akademik terpelihara- insyaAllah..
30 Oktober 2008

Cambodia..Satu Perjalanan Penuh Makna..siri1


Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..

Walaupun sudah hampir setahun lepas menjalankan program elektif ini iaitu salah satu kewajipan bagi semua medical student di USM untuk menjalankan nya, namun segala kenangan yang berjaya dikutip sepanjang perjalanan ke Kemboja masih segar dalam kenangan.Alhamdulillah,walau di permulaan projek banyak asam garamnya,kami berjaya juga menghabiskannya selama seminggu di sana dengan 1001 pengajara,kisah teladan dan hikayat sebuah kehidupan insan..nyata..pilihan kami menjalankan elektif di negara asing ini tidak sia2..

Day1:

Last day exam,dan malam tu juga kami bertolak dari USMKK terus ke KL,sepanjang perjalanan semua kepenatan,kepenatan baru habis exam dan bersihkan bilik..polisi asrama usm,setiap tahun tukar bilik dan blok..memang memenatkan.Kami tiba di KL jam 9 pagi..berehat, dan setelkan masalah kewangan yang timbul,tetiba wang kami

tak boleh nak dikeluarkan dari bank disebabkan alasan2 protokol tertentu..alhamdulillah segalanya selesai..mungkin ini cabaran,ujian sejauh mana kami tekad meneruskan perjalanan ini setelah beberapa cabaran lain sepanjang fasa persediaan sebelum ni..
Segalanya berjalan lancar..kira2 jam 4 petang kami menaiki flight dari Malaysia terus ke kemboja…sangat excited,1st time ke Negara orang..besar harapan dihati bakal mempelajari sesuatu sepanjang berada di sana..moga perjalanan ini tidak sia-sia..

"satu-satunya restoran halal ditengah2 bandar Phnom Penh"

Dari airport,kami terus dibawa ke sebuah hotel warga Malaysia, baik hiasan dalaman mahupun makanan dan uniform pekerja, keseluruhannya menampilkan suasana Malaysia.Bangga pun ada, ada jugak warga Malaysia,Muslim yang bijak mencari peluang menjana kewangan di tengah2 kota Phnom Penh,walau dikelilingi rata2 masyarakat bukan islam dan bukan sebangsa..wajar dicontohi.. Sepanjang perjalanan ke hotel,walau kepenatan..namun persekitaran kemboja yang cukup lain dengan negara sendiri menghilangkan penat..jalan raya yang tiada lampu isyarat,tiada garisan putih pembahagi jalan, kemalangan yang ibarat pemandangan biasa sepanjang perjalanan,kenderaan awam yang 'unik' dan pelbagai lagi membuatkan aku kagum dengan lumrah alam ciptaanNya..
Malam pertama berada disana kami di bawa ke sebuah restoran halal, dimiliki warga tempatan yang beragama islam..pertama kali menjamah hidangan rutin kemboja..secara jujur memang tak berapa berselera..hm..terpaksa menahan kelaparan..

Day2:

The journey begin..Kira-kira jam 8 pagi,kami berkumpul, mendengar taklimat perjalanan dari Dr Din Suhaimi,dr dari jabatan ORL di HUSM selaku ketua perjalanan..
Tiba di destinasi pertama, sebuah kampung terpencil..terletak jauh di perdalaman,kira-kira 3-4 jam perjalanan dri Phnom Penh..kami disambut oleh pnduduk kampung dari segenap usia.Hanya Tuhan yang tahu betapa gembira ku rasakan..bertemu dengan saudara seagama yang dipisahkan oleh jarak,namun dek kerana
diikat dengan satu ikatan akidah, terasa kemanisan sebuah ukhuwah..
Kehidupan mereka jauh sangat ketinggalan dibandingkan muslim di Malaysia..bermula dari kemudahan infrastruktur yang serba kekurangan,kemudahan perhubungan, pendidikan dan kesihatan..bersyukurlah wahai diri..




Disini kami memulakan misi..saat yang dinantikan..ingin ku sumbangkan sesuatu..2 projek dijalankan serentak, proses berkhatan kanak2 lelaki dan pemeriksaan kesihatan percuma..Alhamdulillah tiada masalah sepanjang perlaksanaan projek,Cuma masalah utama untuk berkomunikasi..rata-rata masyarakat disini tidak memahami English..jauh lagi bahasa Melayu..Sedikit terkilan kurasakan kerana tak mampu nak mendalami masalah yang ingin mereka ceritakan..ibarat perbualan itik dan ayam..namun dari riak muka dan kesungguhan mereka bercerita,aku faham ada sesuatu yang sangat mereka harapkan dari kami...Syukur kami diajar beberapa perkataan kemboja..Thanx to our tourist guide yang terdiri dari doktor2 tempatan disana, juga kepada medical students dari Univercity of health science,Cambodia. ..terpaksa menjadi pakar penterjemah sepanjang kami di Kemboja..
bersambung..


30 Oktober 2008

Thursday, October 23, 2008

Kata-kata Srikandi...Zainab Al-Ghazali terhadap suami..


Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..


Zainab Al Ghazali:Ketika kita sepakat untuk menikah dahulu, ingatkah kau akan apa yang aku katakan kepadamu tempoh hari?
Suami:Tentu aku ingat, kau ajukan suatu syarat. Tetapi masalahnya sekarang aku khuatir atas keselamatanmu, sebab sekarang kau sedang berhadapan dengan sizalim itu (Jamal ‘Abdun Nasr).
Zainab Al Ghazali:Aku masih ingat benar apa yang kuucapkan kepadamu, iaitu:Kau sebagai calon suamiku harus tahu bahawa aku memikul sesuatu sepanjang hidupku. Kerana kau sudah menyatakan persetujuan untuk menikahiku, maka wajiblah aku untuk mengungkapkan kepadamu dengan harapan agar kau tidak akan bertanya lagi tentang hal itu. Tanggungjawab berat yang kupikul sekarang adalah kedudukanku selaku Ketua Umum Jama’ah Assayyidat Al-Muslimat. Dan aku tidak akan melangkah mundur atau keluar dari garis perjuangan ini. Aku yakin bahawa memang suatu waktu aku akan jauh melangkah di medan da’wah sehingga akan terasa bertentangan dengan kepentingan peribadimu dan kepentingan perniagaanmu bahkan dengan kepentingan kehidupan suami isteri. Dan apabila yang demikian itu sudah sampai pada posisi sebagai penghalang da’wah dan rintangan untuk mendirikan Negara Islam, nampaknya jalan kita sudah menjadi saling bersimpangan.
Pada waktu itu kau menundukkan kepalamu ke tanah. Ketika aku angkat mukamu , aku lihat air matamu tertahan pada kelopak matamu.
Lalu kau berkata, “ Mintalah apa saja yang kau kehendaki!”.
Namun aku tidak minta apa pun darimu, tidak juga mas kahwin yang biasa diminta calon isteri dari calon suami. Lalu kau berjanji bahawa kau tidak akan melarang aku untuk menunaikan tugas di jalan Allah….Aku sudah bertekad akan mengesampingkan masalah perkahwinan dari hidupku, agar aku dapat memusatkan perhatian sepenuhnya ke bidang da’wah. Dan kini bukanlah maksudku untuk meminta kau turut serta dalam jihadku ini, melainkan adalah hakku kiranya untuk meminta syarat darimu agar kau tidak melarangku berjihad di jalan Allah. Dan apabila tanggungjawab meletakkan aku di barisan hadapan para mujahiddin, janganlah engkau bertanya kepadaku apa yang aku lakukan.
Hendaknya antara kita dibina rasa saling percaya. Relakanlah isterimu ini yang sudah menyerahkan dirinya untuk jihad fisabilillah dan demi berdirinya Negara Islam yang sudah menjadi tekadku sejak berusia 18 tahun. Apabila kepentingan perkahwinan berseberangan dengan kepentingan da’wah kepada Allah, maka perkahwinan akan berhenti dan kepentingan da’wah akan terus berlanjut dalam semua kegiatan dan kehadiranku…” Apakah kau masih ingat?
Suami: Ya.
Zainab Al Ghazali: Kini aku mohon agar kau memenuhi janjimu itu. Jangan bertanya aku bertemu dengan siapa. Dan aku memohon dari Allah agar pahala jihad ini dibahagi antara kita berdua bila Dia berkenan menerima baik ‘amalku ini.Aku menyedari bahawa memang hakmulah untuk memberikan perintah kepadaku untuk aku patuhi. Akan tetapi Allah swt dalam diriku lebih besar dari diri kita dan panggilanNya terasa lebih agung.


Kentalnya semangat juang seorang syuhada'...

23 0ktober 2008

Tuesday, October 21, 2008

Hiburan..




Bezanya hasil karya tempatan dan karya Indonesia..

Aku sukakan hiburan...
Hiburan yang bermanfaat.
Yang tidak menjarakkan dengan Cinta Utamaku..
Malah makin merapatkan aku denganNya..
Hiburan yang memberiku rasa keinsafan..kedamaian..dan ketenangan seorang hamba..
Hiburan tiada salahnya..
Bak kata raihan..
“berhibur tiada salahnya, kerna hiburan itu indah…”
Fitrah manusia,sukakan keindahan..
Gemarkan sesuatu yang mengembirakan..
yang mampu mengurangkan keserabutan diminda..
Yang bisa membuatkan kita lupa pada masalah sejenak..


Aku juga bencikan hiburan..
Hiburan yang melalaikan..
Yang membuat hatiku rasa jauh dengan Kekasihku..
Hiburan yang menunjukkan betapa mentaliti kaumku rendah..
Yang menunjukkan betapa bangsaku hilang budaya kemelayuan..
Budaya kesopanan,ketatasusilaan..dan jati diri tergadai..
Hiburan yang membawa persepsi negatif pada agamaku...

Aku risau..
Pada anak bangsaku..saudara seagamaku..risau mereka terus lalai..
Sejarah telah membuktikan bangsa yang lena didodoikan dengan hiburan dunia..
akan menjadi lalai dan alpa..
hatta menyebabkan mereka menjadi lemah dan terjajah...
Lihat saja sejarah keruntuhan Abbasiah,Uthmaniah,dan kesultanan Melaka ..
Pemerintah dan rakyat lena dibuai kemakmuran negara...
sehingga lalai mengantisipasi ancaman musuh...
Demikianlah juga dengan budaya hedonisme yang sedang menular dalam masyarakat ini...
mengakibatkan penyakit lalai di ka-langan masyarakat..

“Dan tidak (dinamakan) kehidupan dunia melainkan permainan yang sia-sia dan hiburan yang melalaikan; dan demi sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagi orang yang bertakwa. Oleh itu, tidakah kamu mahu berfikir?”
(Q.s. Al-An’am: 32).

“Sedarlah wahai orang-orang yang lalai. (Sebenarnya kamu tidak ingatkan kesudahan kamu) bahkan kamu sentiasa mencintai (kesenangan dan kemewahan dunia) yang cepat habisnya. Dan kamu tidak menghiraukan (bekalan untuk) hari akhirat (yang kekal abadi kehidupannya).”
(Q.s. Al-Qiamah: 20-21).
Ya Allah..selamatkan saudara2 seagamaku…dari terus terjajah..dari budaya hedonisme ciptaan barat…

17 oktober 2008

Saturday, October 18, 2008

A Stress Management Programme

Image Hosted by ImageShack.us


Alhamdulillah,buat pertama kalinya pihak PSP di bawah tugas exco kebajikan bakal menganjurkan Hari Interaksi Pelajar.Program yang bakal berlangsung 2 hari ini merupakan satu program yang berobjektifkan untuk membantu mahasiswa khususnya dibidang perubatan cara berkesan mengatasi stress.Program yang turut mendapat kerjasama dari PPIP dan jabatan psychiatric HUSM ini diharap sedikit sebanyak mampu mengurangkan masalah tekanan yang kian serius dikalangan warga kampus baik dari fasa1,2 mahupun 3.Diharap program yang julung2 kali diadakan ini mendapat sambutan dari seluruh ahli PSP.
Walaubagaimanapun suka utk diingatkan..dalam satu firman.."Hanya dengan mengingati Allah, Hati-hati akan menjadi tenang.." perbanyakkan zikrullah,dekatkan diri terhadapNya,teguhkan keyakinan pada pertolonganNya..sesungguhya itulah ubat kepada segala kerunsingan hati yang utama.. wallahualam..

17 Oktober 2008

Thursday, October 9, 2008

Kemudahan Perkhidmatan Printer PPSP

Bismillahirrahmanirrahim..

Berkesempatan bertemu En Azman di bahagian makmal informatik PPSP bagi mendapatkan komputer baru untuk bilik persatuan, saya mengambil peluang untuk membincangkan berkaitan kemudahan printer untuk pelajar yang suatu masa dahulu ditarik balik kerana mana2 jabatan dilarang memungut sebarang bentuk kewangan daripada student..Sejak itu,tiada sumber kemudahan printer disediakan kepada pelajar2 PSP melainkan sendirian berhad atau kedai che' Din yang mana bayarannya agak mahal..

Daripada diskusi tersebut,En Azman menjelaskan bahawa pihak mereka sedang berusaha untuk memperbaiki tahap perkhidmatan kepada pelajar..2 cadangan akan merekan kemukan kepada pihak pengurusan PPSP.1) Makmal akan mendapatkan mesin printer dan fotostat yang mana pelajar hanya menggunakan prepaid card bagi menggunakan perkhidmatan tersebut dan yang kedua, makmal akan menyediakan printer laser dimana bayaran sepenuhnya ditanggung oleh pihak pusat pengajian..Namun semua ini masih dalam usaha dan mengambil masa untuk penelitian dan kelulusan pihak pengurusan pusat pengajian.Insyaallah pihak persatuan akan terus berusaha agar hal ini mendapat tindakan secepat mungkin dari pihak atasan...Wallahuallam..

9 oktober 2008

Thursday, September 25, 2008

Berakhirnya Ramadhan..


Hanya tinggal 4 hari ramadhan bakal melabuhkan tirai..1 syawal mula menjengukkan wajah...

Syawal yang bakal tiba menandakan genap sebulan sudah kita menjalani latihan yang diprogramkan oleh Allah untk kita menjadi lebih bertakwa.."Wahai orang2 yang beriman,diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana telah diwajibkan pada umat sebelum kamu,supaya kamu bertaqwa."(al-Baqarah;183).. Ukuran sejauh mana kita berjaya menghayati latihan ini ditentukan dalam 11 bulan berikutnya..mampukan untuk terus istiqamah dengn amal ibadah sebagaimana dalam sebulan keberadaan kita di universiti tarbiyah ini..

1 syawal,ibarat hari konvokesyen..deanlist kah kita?atau sekadar cukup2 makan? hm..atau fail?? andai berada di tempat dealist..wajarlah untuk kita bergembira di lebaran ini..meraikan kemenangan..kemenangan kerana telah mendapat maghfirah dari yang maha Pencipta.. juga untuk bergembira..Bergembira kerana telah lulus ujian mujahadah.."celaka dan rugilah seseorang yang memasuki bulan ramadhan kemudian keluar sebelum mendapat keampunan dariNya.."-HR Tirmizi dan Bazzar..

Ramai yang menganggap 1 syawal sebagi hari untuk meraikan kejayaan ..kejayaan kerana berjaya melawan ujian hawa nafsu sepanjang ramadhan..Namun hakikatnya,ujian belum berakhir,ia baru bermula,.ujian yang bakal kita tempuhi bermula syawal dengn bekalan latihan sebulan yang dah kita garap, syawal ini merupakan 'turning point' untuk menjadikan kita terus merebut amalan2 baik sebagaimana telah kita jalani sebulan ini..berusaha lah untuk terus berjaya..mencapai kejayaan itu telah terbukti,namun untuk kekalkan kejayaan dan mnjadi lebih berjaya,itu yang lebih sukar..

Ingatan untuk diri,selagi ramadhan belum berakhir,,asahlah lagi keimanan,latihlah diri..muhasabahlah diri..usahlah aura 1 syawal sehinga melupakan kita pada 10 malam terakhir ramadhan ini..malam di mana terdapatnya lailatulqadar..

Hati teras sedih dengan berakhirnya ramadhan..betulkah diri ini benar2 telah memanfaatkan ramadhan kali ini? sudahkah aku mendapat keampunan dariNya?.. mampukah untuk ku praktikkan latihan sebulan ini utk bulan2 berikutnya? hm..masihkah ada kesempatan untuk ku temui ramadhan berikutnya?..

Ya Allah hanya redha dan maghfirahMu yang ku harapkan..
26 September 2008

Monday, September 22, 2008

21 September..penuh bermakna..


21 September berlalu..
Tanpa kesudahan yang diharapakan..
Kesudahan agar pihak atasan menerima usaha kea rah penubuhanan sebuah pertubahan..
pertubuhan membela nasib pelajar muslim..
Semalam merupakan titik pemulaan ..
Perjuangan ini tak harus dihentikan..
Aku belajar sesuatu..
Begitu sukar untuk membawa islam pada hari ini,
walaupun sudah berada dlm komuniti islam..hebat tentangan nya..
Bangga melihat sebuah kesatuan terbentuk dikalangan adik-adik yang memperjuangkan penubuhan ini..
Terharu melihat semangat juang dikalangan mujahid mujahidah ini dalam menegakkan syiar agama Allah..
Yakin islam bakal bersinar di tangan mereka..
Ya Allah,satu yang ku pinta..
Berkati mereka,tetapkan hati mereka untuk istiqamah,kurniakan mereka kekuatan..dan kasihi mereka..
p/s:untuk pengetahuan semua,kertas kerja penubuhan PMIUSMKK telah dihantar ke pihak atasan dan mengambil masa untuk mereka perhalusi,perkara ini juga telah dibincangkan secara langsung bersama NC dan TNC ketika lawatan mereka ke sini..yang tinggal hanya untuk follow up ...doakan agar segalanya dipermudahkan..
22 September 2008

Saturday, September 20, 2008

PMI-USMKK




Sebaik tiba di kampus dari sebuah perjalanan,mata tertarik dengan poster berkaitan penubuhan Persatuan Mahasiswa Islam-USMKK.Sudah lama menanti isu ini diperkatakan kembali setelah gelombangnya reda buat seketika...Alhamdulillah masih ada insan2 yang tekad semangat juangnya memperjuangkan penubuhan persatuan penting ini..


Mungkin sesetengah pihak masih lagi mempersoalkan sejauh mana relevannya penubuhan persatuan islam ini sedangkan kewujudan persatuan2 lain seperti PSP,PSG atau PSK telah cukup bagi menjalankan aktivit2 keagamaan muslim.Namun andai difikir kembali,skop perjuangan persatuan2 akademik tersebut cukup berbeza.Skop perjuangan nya lebih luas melibatkan semua bangsa dan agama dan membabitkan akademik dan kebajikan.Justeru kita masih ketandusan sebuah pertubuhan yang benar2 melambangkan kesatuan muslim di sebuah kampus yang majoritinya muslim..


Dengan itu,ayuh sahabat2,bersama kita manifestasikan...21 September penentu sebuah perubahan..Ke arah order baru sebuah pertubuhan...
21 September 2008

Wednesday, September 17, 2008

Majlis Khatam Quran Muslimat


JOM PAKAT MERIAHKAN BERAMAI2..
JUGA DISAJIKAN DENGAN PENGISIAN "AKHLAK ALQURAN"OLEH USTZH AMIRAH,
SERTA PERSEMBAHAN KHAS..
CENDERAHATI DISEDIAKAN..

"KE ARAH MELAHIRKAN PROFESIONALIS MAHASISWI (PRO-M)":)

Disebalik Prgram Ziarah Pesakit


Bermula 9 September yang lalu,Exco kerohanian PSP telah menganjurkan satu program ziarah pesakit buat julung2 kali melibatkan pelajar2 dengan kerjasama pihak HUSM.Program yang bermula setiap 4.30 petang ini dimulakan dengan memberi peluang kepada pelajar2 perubatan untuk beramah mesra dan memberikan sedikit buah tangan buat pesakit2.Seterusnya diakhiri dengan solat asar berjemaah bersama pesakit2 di wad yang dilawati..


Program seumpama ini dilihat satu titik tolak yang mampu melahirkan graduasi USM yang berjiwa masyarakat juga berjiwa seorang da'ie.Namun amat menyedihkan sambutan yang diberikan rata2 hanya dari kalangan tahun 1 dan 2.Mungkin kurang dari segi promosi,namun ada faktor yang lebih penting menyumbang kepada kurangnya sambutan ini,iaitu kehidupan siswa yg rata2 berorientasikan akademik semata..tidak berminat dengan aktiviti amal andai tiada imbuhan merit..


Mahasiswa harus sedar bahawa kecemerlangan seseorang itu tidak dinilai dengan hanya bilangan A atau jam kredit yg diperolehi,namu apa yang lebih penting adalah sejauh mana golongan ini mampu menyesuaikan diri apabila tercampak dalam dunia realiti masyarakat..USM,sebuah universiti yang diangkat kepada universiti apex harus melahirkan graduan2 yang bukan hanya mampu memjadi seorang doktor perubatan biasa,malah seorng doktor berjiwa besar..Justeru,ayuhlah mahasiswa,proaktifkan diri kalian,ambil peluang ketika di alam kampus untuk melatih diri agar termasuk dalam salah seorang produk apex yang diiktiraf dunia..


p/s:for those yang nak join,blom terlambat coz prgram ni sampi 25 sept..jadi,ayuh ambil peluang ini untuk sm2 kita selami jiwa saudara2 kita yang kurang bernasib baik..:)


18 Sept 2008

PSP-Kebajikan Terpelihara..:)

Alhamdulillah setelah seharian bermesyuarat bersama exco2 sesi 08/09, banyak perkara telah diclarifykan..Terima kasih buat seluruh exco PSP 08/09 yang begitu bersemangat memberi kerjasama dan komitmen dalam memajukan persatuan ini..

Satu perkara penting suka untuk saya war-war kan buat seluruh warga PSP terutama yang berada di fasa 3.Sebagaiman yang kita sedia maklum,kehidupan sebaik melngkah ke tahun 4 dan 5 berubah hampir secara total jika dibandingkan fasa 1 dan 2 yang lebih kepada 'spoon fed'.
Tahun 4 dan 5 memerlukan kita untuk lebih berdikari..(hm..pandai2 la nk survive.).

Terlalu banyak perkara yang perlu dikuasai dalam masa yang singkat menyebabkan timbul la symptom2 stress,depression dan sebagainya.Disebabkan itu ramai yang mengambil jalan mudah untuk terus keluar dari medical school..Berikutn itu,pihak exco kebajikan PSP mengambil peluang untu berbincang dengan dekan PSP,prof aziz Baba..Hasil perbincagan tersebut,dekan minta untuk diwar-warkan bahawa, pihak akademik PPSP menawarkan cuti dengan kebenaran selama 2 tahun tanpa penalti, namun untuk mendapat kelulusan tersebut,perlu terlebih dahulu mendapat surat perakuan daripada Dr Psychiatric.Keputusan untu terus meninggalkan medical school bukanlah satu-satunya jalan yang ada..Mungkin masa 2 tahun boleh dimanfaatkan sebaik mungkin untuk tenangkan fikiran,dekatkan kembali diri dengan Yang Maha Penyayang.."sesungguhnya dengan mengingati Allah itu,hati2 akan menjadi tenang.." Namun andai ada yang masih tekad untuk menukar kos,kalian dinasihatkan untuk berbuat demikian sebelum bulan 12 tahun ini.. dan insyaallah pihak PSP dalm usaha mengatur satu program bagi mengatasi stress dikalangan medical students..wallahualam..
Buat sahabat2 4th yr,be strong okies!!

SU1 PSP 08/09
17 Sept 2008

HIKMAH O&G..

anak2 terbiar..huhu..
Pertama kali menjejakkan kaki ke posting O&G,benak pemikiran di ’occupied’ dengan perasaan takut dan risau.takut andai diri tidak mampu memenuhi segala requirement buku log,skill,penguasaan teori dan pelbagai lagi dalam posting major ini..
Risau andai diri tak mampu membahagikan sebaik mungkin masa antara kesibukan jadual akademik (yg kian pack berbanding dua minor posting sebelum ni) dan hidup berpesatuan..
Namun,on-call pertama mengubah persepsi sepenuhnya terhadap posting yang lebih dikenali sebagai ’bidang sakit puan’ ini..Pertama kali menyaksikan malah secara langsung terlibat dalam proses melahirkan, betul2 memberi impak besar dalam diri..
Menyaksikan betapa terseksanya seorang insan bergelar ibu@umi@mak atau mama bertarung nyawa melawan kesakitan yang teraAMAT sangat untuk melahirkan seorang zuriat berjam-jam lamanya.. betul2 menyebabkan air mata ini menitis dalam kegentingan suasana ’labour room’ tersebut.. (hm..disaat ini ingin sekali rasa nak balik rumah..)
Menginsafi kejadian sebagai seorang anak..ingiin sekali diri ini menuruti segala kemahuan ibu utuk membalas jasamu..namun.tanggungjawab yang ada terlampau banyak..bukan hanya tanggungjawab seorng anak,seorang pelajar atau tanggungjawab terhadap diri sendiri,,tanggungjawab sebagai islam itu lebih besar untuk aku tunaikan..namun terkadang diri ini gagal menyeimbangkan segala tanggungjawab yang ada sehngga terabai salah satu tanggungjawab2 tersebut terutama sebagai anak..
Maafkan aku ibu andai tak mampu menjadi anak yang baik,,namun fahamilah,walaupun jarak memisahkan hati ini sentiasa merindui untuk bersamamu, harapan ku hanya satu agar ibu memahami perjuangan dan pengorbanan ini..



29 august 2008


A BEAUTIFUL MIND..


Alhamdulillah akhirnya berjaya jugak habiskan posting psychiatric(posting pertama di klinikal year) untuk 4 minggu..tapi tak tahulah macam mana result end-posting exam..mg2 semua ‘cemerlang’ bak kata dr maizun(O&G), bukan sekadar cukup2 makan jer..
1st day masuk posting ni cukup memenatkan,takde sesiapa yang datang bagi guide,baik dr ataupun staf jabatan..berbekalkan sedikit perkongsian pengalaman senior2 tersayangJ kami pun pandai2 la bawak diri..kejap pergi klinik,kejap pergi kat bahagian pemulihan kejap pergi wad..dalam kepala juz nak penuhkan requirement buku log..hmm..aku betul2 x Nampak apa matlamat dan arah tuju kami..
Then bila dah masuk minggu ke-2 dan seterusnya,,bila dah nampak matlamat and arah nak dituju,,aku dah mula ‘jatuh cinta’ hehe.. kat psychiatric posting ni..honestly for me,,posting ni sngt menarik.. patient yang ada cukup istimewa bagi aku..they really have a beautiful mind..especially those who have schizophrenia..diagnosis yang x asing dalam dunia psychiatric..mereka hidup dalam dunia mereka sendiri,,terpisah dari keserabutan dan kelam kabut dunia reality..
Hallucination,delusion.and other symptoms.. itulah dunia mereka,dunia yang kita semua x dapat alami..mungkin bagi kita itu sekadar imaginatioon yang diada-adakan mereka sendiri,,tapi tiada siapa oleh sangkal bahawa bagi mereka that is real,benar and betul2 berlaku..
Namun jika dikaji-kaji sejarah insan2 istimewa ini,kebanyakan mereka dilahirkan sebagai seorang yang normal macam kita malah ada yang jauh lebih hebat.,tapi disebabkan masalah hidup yg sarat,keluarga yang porak peranda dan kurangnya kasih saying dan tumpuan…pengakhiran kisah hidup mereka jadi macam tu..
Aku suka letakkan diri aku dalam kondisi pesakit yang aku clerk,,mungkin mata yang memandang tak seberat bahu yang memikul,,tapi bila cuba untuk meyelami hidup mereka betul2 membuatka aku rasa bersyukur dengan apa yg aku miliki hari ini..syukur sangat2,,walau kadang2 kita mengeluh dengan masalah sendiri,tapi rupanya masih ada insan yang diuji lebih berat dari kita..Last but not least,,mereka tetap lebih mulia dari kita,,coz dosa2 mereka tidak lagi dikira..dan semoga dosa2 lepas mereka diampunkanNya..
Tapi bila perasaan syg kat pesakit2 ni baru nak berputik,kami daaah dipisahkan dengn new posting’NEUROSAINS’..ish..ish,,really hope that ada pengajaran berharga bakal aku garap dari posting baru ni, selain nilai akademiknya semata-mata..J
30 july 2008
last day pschytric posting..