Wednesday, October 29, 2008

Cambodia..Satu Perjalanan Penuh Makna..siri1


Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..

Walaupun sudah hampir setahun lepas menjalankan program elektif ini iaitu salah satu kewajipan bagi semua medical student di USM untuk menjalankan nya, namun segala kenangan yang berjaya dikutip sepanjang perjalanan ke Kemboja masih segar dalam kenangan.Alhamdulillah,walau di permulaan projek banyak asam garamnya,kami berjaya juga menghabiskannya selama seminggu di sana dengan 1001 pengajara,kisah teladan dan hikayat sebuah kehidupan insan..nyata..pilihan kami menjalankan elektif di negara asing ini tidak sia2..

Day1:

Last day exam,dan malam tu juga kami bertolak dari USMKK terus ke KL,sepanjang perjalanan semua kepenatan,kepenatan baru habis exam dan bersihkan bilik..polisi asrama usm,setiap tahun tukar bilik dan blok..memang memenatkan.Kami tiba di KL jam 9 pagi..berehat, dan setelkan masalah kewangan yang timbul,tetiba wang kami

tak boleh nak dikeluarkan dari bank disebabkan alasan2 protokol tertentu..alhamdulillah segalanya selesai..mungkin ini cabaran,ujian sejauh mana kami tekad meneruskan perjalanan ini setelah beberapa cabaran lain sepanjang fasa persediaan sebelum ni..
Segalanya berjalan lancar..kira2 jam 4 petang kami menaiki flight dari Malaysia terus ke kemboja…sangat excited,1st time ke Negara orang..besar harapan dihati bakal mempelajari sesuatu sepanjang berada di sana..moga perjalanan ini tidak sia-sia..

"satu-satunya restoran halal ditengah2 bandar Phnom Penh"

Dari airport,kami terus dibawa ke sebuah hotel warga Malaysia, baik hiasan dalaman mahupun makanan dan uniform pekerja, keseluruhannya menampilkan suasana Malaysia.Bangga pun ada, ada jugak warga Malaysia,Muslim yang bijak mencari peluang menjana kewangan di tengah2 kota Phnom Penh,walau dikelilingi rata2 masyarakat bukan islam dan bukan sebangsa..wajar dicontohi.. Sepanjang perjalanan ke hotel,walau kepenatan..namun persekitaran kemboja yang cukup lain dengan negara sendiri menghilangkan penat..jalan raya yang tiada lampu isyarat,tiada garisan putih pembahagi jalan, kemalangan yang ibarat pemandangan biasa sepanjang perjalanan,kenderaan awam yang 'unik' dan pelbagai lagi membuatkan aku kagum dengan lumrah alam ciptaanNya..
Malam pertama berada disana kami di bawa ke sebuah restoran halal, dimiliki warga tempatan yang beragama islam..pertama kali menjamah hidangan rutin kemboja..secara jujur memang tak berapa berselera..hm..terpaksa menahan kelaparan..

Day2:

The journey begin..Kira-kira jam 8 pagi,kami berkumpul, mendengar taklimat perjalanan dari Dr Din Suhaimi,dr dari jabatan ORL di HUSM selaku ketua perjalanan..
Tiba di destinasi pertama, sebuah kampung terpencil..terletak jauh di perdalaman,kira-kira 3-4 jam perjalanan dri Phnom Penh..kami disambut oleh pnduduk kampung dari segenap usia.Hanya Tuhan yang tahu betapa gembira ku rasakan..bertemu dengan saudara seagama yang dipisahkan oleh jarak,namun dek kerana
diikat dengan satu ikatan akidah, terasa kemanisan sebuah ukhuwah..
Kehidupan mereka jauh sangat ketinggalan dibandingkan muslim di Malaysia..bermula dari kemudahan infrastruktur yang serba kekurangan,kemudahan perhubungan, pendidikan dan kesihatan..bersyukurlah wahai diri..




Disini kami memulakan misi..saat yang dinantikan..ingin ku sumbangkan sesuatu..2 projek dijalankan serentak, proses berkhatan kanak2 lelaki dan pemeriksaan kesihatan percuma..Alhamdulillah tiada masalah sepanjang perlaksanaan projek,Cuma masalah utama untuk berkomunikasi..rata-rata masyarakat disini tidak memahami English..jauh lagi bahasa Melayu..Sedikit terkilan kurasakan kerana tak mampu nak mendalami masalah yang ingin mereka ceritakan..ibarat perbualan itik dan ayam..namun dari riak muka dan kesungguhan mereka bercerita,aku faham ada sesuatu yang sangat mereka harapkan dari kami...Syukur kami diajar beberapa perkataan kemboja..Thanx to our tourist guide yang terdiri dari doktor2 tempatan disana, juga kepada medical students dari Univercity of health science,Cambodia. ..terpaksa menjadi pakar penterjemah sepanjang kami di Kemboja..
bersambung..


30 Oktober 2008

Post a Comment